Značaj hrvatskih vijesti za svijet

Hrvatska je oduvijek bila zemlja na kojoj su se ukrštavali putevi različitih kultura čiji se utjecaji vide i danas. Iako je jednim dijelom zadržala taj položaj u kulturnom smislu, sve vijesti iz politike i gospodarstva postaju manje značajne za globalnu sliku.

Hrvatska je punopravna članica Europske Unije te njezini politički potezi mogu stabilizirati ili destabilizirati odnose sa zemljama u regiji. Usprkos dobrim vijestima i pozitivnim stvarima koje se na njezinim prostoru događaju svakodnevno, strani mediji se puno više osvrću na negativne stvari.

Zbog nepreglednog broja vijesti koje se objavljuju iz minute u minutu teško je izabrati vijesti koje su važne za regiju, Europu i svijet. Relevantno izvještavanje o događajima na prostoru Hrvatske strani mediji prenose kad je riječ o međunarodno važnim događajima.

Budući da je Hrvatska bila i jest tranzitna zemlja tijekom izbjegličke krize koja mjesecima potresa Europu, vijesti o kretanju izbjeglica i o izbjegličkim kampovima bile su od velike važnosti za sve svjetske medije. Mediji iz Europe i svijeta svakodnevno su prenosili događaje iz Hrvatske i vijesti koje su dolazile s granica zemlje.

Trenutačno u Hrvatskoj boravi images (26)turski predsjednik Tayyip Erdogan kojeg je u Zagrebu dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Erdogan i predsjednica su razgovarali o gospodarskom stanju u zemlji i budućoj suradnji, a tom prilikom je turski predsjednik izjavio kako očekuje gospodarsku suradnju s Hrvatskom koja bi imala vrijednost od milijardu eura godišnje. Usprkos dobrim gospodarskim prognozama, Erdoganov posjet Hrvatskoj izazvao je brojne prosvjede usmjerene protiv hrvatske politike i protiv namjera turskog predsjednika. Aktivisti inicijative “Dobrodošli” prozvali su hrvatsku predsjednicu i hrvatsku vladu da pod krinkom gospodarskih investicija zanemaruju sustavno kršenje ljudskih prava koje je posljedica Erdoganove politike u Turskoj. Aktivisti optužuju Erdogana za ubojstvo izbjeglica na granici sa Sirijom i za ilegalno vraćanje milijuna izbjeglica natrag u Siriju. Erdogan je optužen i zbog toga što izbjeglicama u Turskoj nisu bili osigurani izbjeglički kampovi s humanim uvjetima.