Vodič za trenutne aktualnosti

Upućenost u aktualnosti i trenutne afere zahtijeva od pojedinca svakodnevno čitanje vijesti i informiranje putem različitih dnevnih listova, magazina, televizijskog i radijskog programa, te internetskih portala. Za upućenost i opću informiranost važno je imati dovoljno vremena, ali još je važnije to vrijeme kvalitetno rasporediti. Pri tom mislimo prvenstveno na raspoređivanje tog vremena na čitanje kvalitetnih sadržaja i pouzdanih medijskih servisa koji vijesti prenose objektivno i istinito.

Aktualne i svježe informacije možemo pratiti na brojnim društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka i Instagrama zato što korisnici tih mreža dijele važne i relevantne obavijesti na svojim profilima. Što je vijest relevantnija na pojedinu zajednicu, ona će više puta biti podijeljena. Ako nemate vremena za pregledavanje brojnih internetskih portala ili za čitanje dnevnih listova, na profilima svojim prijatelja s društvene mreže možete se s nekoliko klikova uputiti u aktualne obavijesti.

Za stjecanje pouzdanih, korisnih i relevantnih informacija predlažemo vam da informacije nikad ne prikupljate isključivo na jednom internetskom portalu ili samo iz jednog časopisa. Mediji su najčešće ideološki profilirani i rijetko kad su potpuno objektivni te informacije iz jednog članka mogu na drugom portalu biti prenesene na posve drugi način.info-553635_960_720

Za lokalne vijesti i vijesti iz regije najbolje je pregledavati poznate nacionalne i regionalne portale, a ako vas zanimaju vijesti iz grada predlažemo brojne gradske rubrike i gradske portale koji ih redovno prenose.

Vijesti iz svijeta također se mogu pratiti preko nacionalnih televizija, ali za bolje informiranje predlažemo da vijesti čitate i na portalima velikih medijskih kuća poput BBC-ija ili CNN-a čija se dopisništva nalaze po cijelom svijetu i koji će među prvima prenijeti najvažnije vijesti.

Aktualnosti iz svijeta mode, filma, glazbe, umjetnosti i kulture pratite na specijaliziranim internetskim portalima koji detaljno obrađuju takve teme jer oni ulažu puno više vremena i pažnje događajima koje mainstream mediji znaju propustiti.

Ako poznajete strane jezike, iskoristite priliku i pratite vijesti na stranim portalima ili internetskim portalima koji su pisani na nekom od lokalnih jezika.