Trenutne afere i zašto su važne

Aktualnosti i trenutne afere su događaji od velike važnosti za jedno društvo, državu, naciju i svijet, a naziv se odnosi na događaje koji se dešavaju u trenutku kad se o njima piše i izvještava. Aktualnosti spadaju u posebnu vrtu žanra novinarstva koje stavlja naglasak na diskusije i detaljne analize najnovijih priča koje su se pojavile bilo nedavno, bilo da se događaju u tom trenutku. Snažno naglašavanje ovog tipa vijesti razlikuje ih od uobičajenog prijenosa vijesti na televiziji, internetu ili u tisku.

Trenutno najvažnija svjetska afera se naziva “Panama papiri”, a važnost te afere se ogleda u tome što jasno ukazuje na to kako kapitalizam funkcionira na svjetskoj razini. Süddeutsche Zeitung je uspješno izveo jedno od najvećih curenja tajnih dokumenata u povijesti, a ova afera otkriva više od 12 milijuna dokumenata i milijune mailova, bankovnih izvoda i podataka posredničkog ureda iz Paname koji je bio specijaliziran za sakrivanje novca. Važnost ove afere je u tome što na vidjelo izvlači brojne ilegalne novčane transakcije i pokazuje ih javnosti. Ova afera je do sad otkrila postojanje korupanama-1308874_960_720pcije u mnogim zemljama svijeta, ali i pokazala kako svjetski vođe, bez

 

obzira na ideološka neslaganja, sasvim dobro surađuju kad je riječ o financijama i utaji poreza. Afera Panama papiri je pokazala i to kako su brojni svjetski vođe zapravo najobičniji prevaranti i lopovi koji su godinama skrivali svoje tajne novčane baze u takozvanim poreznim rajevima. Na popisima Panama papira nalaze se novčane transakcije gotovo 35 država svijeta, a riječ je poglavito o političarima i državnim vođama. Osim toga, afera je iznijela na vidjelo postojanje političke elite koja je živjela godinama uspješno po posebnim pravilima i bogatila se na način koji je običnom poreznom obvezniku nezamisliv. Panama papiri je afera koja je zapravo tek počela otkrivati tajne bankovne račune jer je ured u Panami zastupao oko 300 tisuća tvrtki iz cijelog svijeta koje su registrirane u poreznim oazama.