Trenutačne afere u Hrvatskoj

Iz tjedna u tjedan Hrvatsku potresaju političke i gospodarske afere pa se s pravom pitamo je li riječ o novim aferama ili uobičajenom stanju karakterističnom za ovu zemlju. Naime, Hrvatska se godinama bori s korupcijom u političkim krugovima i neriješenim gospodarskim pitanjima, pa nije neobično da afere iskrsavaju svakoga dana. U nastavku donosimo kratki pregled najaktualnijih afera koje potresaju hrvatsku javnost.

Prosvjed branitelja je završen

Branitelji, koji su 555 dana prosvjedovali ispred Ministarstva branitelja zahtijevajući izmjene zakona koji bi im omogućili veće socijaleprotest privilegije, jučer su objavili da završavaju s prosvjedom i da će šator koji je za vrijeme prosvjeda bio postavljen pred Ministarstvom, biti odnesen u Muzej Domovinskog rata u Vukovari. Vođe tzv. “šatoraša”, Đuro Glogoški i Josip Klemm na jučerašnjoj novinarskoj presici objasnili su da je prekid prosvjeda motiviran ispunjenjem njihovih uvjeta. Bivši ministar Predrag Matić nazvao je ovo završetkom farse za koju kaže da je od početka bila isključivo politički motivirana.

Lažna vijest o smrti Mirka Miočića

Hrvatsku je jučer potresla vijest o smrti poznatog kvizaša Mirka Miočića koji je svojim znanjem i pobjedama u hrvatskim kvizovima osvojio simpatije javnosti. Vijest je objavila internetska stranica Hrvatske radio televizije gdje je Miočić sudjelovao u kvizu “Potjera” kao lovac. Na sreću, bila je riječ o lažnoj vijesti.

Bivše vodstvo HRT-a se ponašalo kao pijani bogataši

Prijepori i skandali nakon izbora nove uprave Hrvatske radio televizije se nastavljaju iz tjedna u tjedan. Nakon smjene bivšeg ravnatelja HRT-a Radmana i njegovog izvještaja o radu, novi ravnatelj Siniša Kovačević obrušio se optužbama na staru upravu navodeći velike novčane isplate i ogromne novčane troškove koje je bivša uprava imala financirajući emisiju “Montirani proces” i seriju “Crno-bijeli svijet”. Kovačić je ovo nazvao rasipanjem novca poreznih obveznika i najavio bolje vođenje financija pod novom upravom HRT-a. Najviše novca je bivša uprava trošila na nabavku dramskih, dokumentarnih i zabavnih sadržaja, a najmanje na nabavku znanstvenih i obrazovnih.