Top hrvatske novinarske priče

Posljednjih nekoliko dana mediji u Hrvatskoj prate nekoliko velikih priča, a u nastavku vam donosimo top tri priče o hrvatskoj političkoj svakodnevici koje ne smijete propustiti.

Uklanjanje šatora iz Savske

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, izjavio je za hrvatske medije da hrvatska vlada aktivno radi na rješavanju problema branitelja te da očekuju kako će u suradnji s braniteljima uskoro pronaći sva rješenja. Branitelji su se uključili u projektne skupine, a sad ostaje da se vidi što će iz te suradnje nastati jer su prosvjednici pristali na obećanja, a ne na izvršavanje uvjeta. Nakon 555 dana prosvjeda, prosvjednici na čelu s Đurom Glogoškim su odlučili okončati 6ce8174e82984e94a7a98889b7c17e32_XLprosvjed. Glogoški je tom prilikom izjavio da je šator u kojem su boravili postao institucija te da će ga rastaviti i ostaviti u Muzej Domovinskog rata u Vukovaru. Josip Klemm, također jedan od vođa prosvjednika, rekao je da će se šator vratiti u Savsku ako nova vlada ne ispuni svoja obećanja. Branitelji su tako pokazali da vjeruju sadašnjem ministru branitelja Tomi Medvedu usprkos činjenici da je budžet Ministarstva branitelja smanjen ove godine.

Ulazak Janice Kostelić u politiku

Najpoznatija, najbolja i najtrofejnija hrvatska sportašica Janica Kostelić najavila je da ulazi u politiku u ulozi pomoćnice ministra sporta. Ulazak u politiku nekog sportaša nije kontroverzan sam po sebi, ali budući da je riječ o Janici Kostelić ova najava je uzburkala hrvatsku javnost. Podržali su je brojni kolege sportaši, ali njezin potez je naišao na osudu jednog dijela javnosti zato što u visoku politiku ulazi osoba koja nema ni završenu srednju školu. Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, izjavio je da nije važno što Janica Kostelić nema iskustva i što nema maturu.

Nacionalni program reformi

Vlada Republike Hrvatske, nakon mjeseci nestrpljivog iščekivanja, donosi nacionalni program reformi koje će biti usredotočene na mirovinski sustav, zdravstveni sustav i javna poduzeća. Cilj reformi je smanjiti hrvatski javni dug te unošenje pozitivnog raspoloženja u nova gospodarska ulaganja. Program će biti poslan Europskoj uniji, a u svibnju se očekuju savjeti i preporuke za oporavak hrvatskog gospodarstva.