Synergy Moon Team u utrci za nagradu Google Lunar Xprize

Međunarodni tim, kako zaljubljenika tako i stručnjaka iz područja astronomije i astronautike iz čak 15 različitih država, okupljeni su pod nazivom Synergy Moon Team. Unutar ove ekipe nalaze se i članovi iz Hrvatske. Riječ je o timu koji je, pored još ostala četiri, ušao u finale natjecanja Google Lunar Xprize. Osim njih, tu su još i Moon Express iz SAD-a, Hakuto iz Japana, Team SpaceIl iz Izraela i Team Indus iz Indije. Kada se na to doda kako je u igri bilo 18 ekipa, a samo je ovih pet prošlo, sve to govori o uspjehu Synergy Moon Teama .

Google Lunar XPrizeO čemu je riječ, konkretno? Google Lunar Xprize astronomsko je natjecanje koje sponzorira Google, a organizira ga kalifornijska zaklada X Prize. Cilj je bespilotnim svemirskim letjelicama, koje se sponzoriraju iz privatnih izvora, poslati tzv. rover na Mjesec. Rover je vozilo teško 4,5 kilograma koje na mjesečevoj površini mora prijeći barem 500 metara i napraviti videozapis, odnosno fotografije visoke razlučivosti, te ih odatle poslati.

Dio su ovoga tima i članovi istarske Astronomske udruge Vidulini. Njezin voditelj Marino Tumpić, na prijemu kod istarskoga župana Valtera Flege, projekt je pokazao i kroz prizmu promocije Hrvatske i Istre te ga nazvao pitanjem nacionalnog prestiža. Istarski župan pritom je izrazio svoje pozitivno mišljenje o Astronomskoj udruzi Vidulini čiji bi posao trebalo predstaviti mlađim generacijama zainteresiranima za astronomiju i astronautiku.

U sklopu ovoga projekta organiziran je i jedan zanimljiv edukacijski program preko kojega dvije srednjoškolske učenice iz Pule skupljaju uzorke tla iz raznih država svijeta, uspostavljajući kontakt s učenicima tih država s pomoću društvenih mreža. Te će se zajedničke Zemljine uzorke poslati na Mjesec. Synergy Moon Teamu predstoje lansiranja bespilotnih letjelica Histrion 5 i 6. U pulskome Multimedijalnom centru Rojc gledatelji će biti u mogućnosti gledati putovanje letjelice, njezino slijetanje i obilazak Mjeseca.

Pitanje prestiža na prvome je mjestu, ali ni nagradni fond nije zanemariv, naprotiv: iznosi čak trideset milijuna dolara. Sve to mora biti „odrađeno“ do kraja 2017. godine. Držimo fige za uspjeh ekipe Synergy Moon Teama!