Opće znanje i aktualnosti

Opće znanje ili opća kultura je znanje koje je društveno i kulturno vrednovano, a takvo znanje se posreduje na različite načine koji nisu isključivo uvjetovani svojom vidljivošću u aktualnim vijestima. Opća kultura obuhvaća široko poznavanje različitih sadržaja iz brojnih polja znanja. Ova vrsta znanja nije vezana za visoko stručno poznavanje pojedine struke niti je za njegovo posjedovanje važna isključivo završena određena škola ili studij.

Opće znanje je važan dio vježbanja i unaprijeđenja inteligencije, a smatra se jednim od najvažnijih pokazatelje visine inteligencije kod pojedinca. Opće znanje i inteligencija signaliziraju i stupanj otvorenosti pojedinca za nova iskustva i učenje o drugim kulturama.

Brojna istraživanja su pokazala da ljudi koji su veliki stručnjaci u jednom polju ili u jednoj znanstvenoj disciplini posjeduju i veliko znanje iz puno drugih polja znanja. Zbog ovih istraživanja, opće znanje se povezuje sa sposobnošću dugoročnog pamćenja. Osim toga, studije su pokazale i da je opće znanje povezano s uspješnim rješavanjem testova u školama.

Brojni testovi opće kulture i opće obaviještenosti traže od pojedinca poznavanje suvremenih događaja i aktualnosti iz medija, a u tom slučaju riječ je o znanju koje najčešće nije dostupno u knjigama.

Opće znanje obuhvaća široko polje u kojem su zahvaćeni znanje o politici, kulturi, društvu, financijama i gospodarstvu. Sadržaji koji oblikuju opće znanje su sadržaji iz kulture, književnosti, kazališta, filma, glazbe. Osim ozbiljnijih i umjetničkih tema, opće znanje obuhvaća i poznavanje svijeta igara i popularne kulture, a u njega se nerijetko ubraja i sve relevantnije poznavanje televizijskih sadržaja, serija, vijesti iz svijeta i lokalnih vijesti iz drugih zemalja.

Aktualnosti koje obuhvaćaju dulji vremenski period i koje se s vremenom pokažu značajnim za neko društvo ili svijet u cjelini s vremenom se tretiraju kao opće znanje koje pojedinac treba posjedovati. Ovu vrstu znanja oblikuju individualni interesi i potrebe, ali testovi i kvizovi pokazuju da je za posjedovanje širokog općeg znanja često potrebno izaći iz svoje udobne zone i zone vlastitih interesa.study-763571_960_720