Najvažnija pitanja trenutnih afera

Kako bismo objasnili važnost aktualnih vijesti i suvremenih afera, u nastavku donosimo posljednje vijesti koje se tiču relevantnih društvenih i političkih pitanja. Uz vijesti, nastojat ćemo pokazati koja su to važna pitanja na koja nas upućuju suvremene afere.

Panama papiri

U javnost je procurilo oko 12 milijuna dokumenata i milijuni mailova, poslovnih prepiski i elektroničkih podataka iz tvrtke koja ima sjedište u Panami. Riječ je o pravnoj tvrtki Mossack Fonseca koja se smatra jednim od najvećih tajnih društava i koja je gotovo četrdeset godina pomagala svojim klijentima u skrivanju i pranju novca te utaji poreza. Ova tvrtka nikad do sad nije bila otkrivenpanama-1313623_960_720a ni optužena za financijski kriminal. Važnost otkrivenih dokumenata očituje se prije svega u tome što se na papirima tvrtke nalaze imena mnogih političara i svjetskih lidera, kao i diktatora koji su sustavno pljačkali vlastite države. Ova afera smatra se najvećim skandalom povezanim s poreznim oazama, ali osim brojnih pokrenutih istraga, afera upućuje na pitanja koja se tiču svakog građanina jedne zemlje. Građani 35 zemalja svijeta su vidjeli da su njihovi lideri najobičniji lopovi i prevaranti koji su se, skupa sa svojim obiteljima, godinama bogatili neplaćanjem poreza. Političari i lideri kojima su davali glas na izborima su sudjelovali u prevarama zbog kojih bi svatko završio u zatvoru. Ova afera otkriva i postojanje posebnih pravila i zakona koji vrijede za političku elitu, ali ne i za obično građanstvo.

Izbjeglička kriza u Europi

Europska izbjeglička kriza traje od 2015. godine i još uvijek joj se ne nazire kraj. Ogroman broj izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana želi doći do Europske unije i tamo pronaći azil. Izbjeglice dolaze preko mora i kopna, prelaze velike udaljenosti i izlažu se brojnim opasnostima kako bi našle spas u sigurnim i bogatim europskim zemljama. Ova kriza je otvorila nebrojena pitanja o tome kako se Europa nosi sa strancima druge boje kože i vjeroispovijesti te na koji način shvaćaju dolazak stranaca u svoju zemlju. Kriza je otvorila i brojna humanitarna pitanja tretiranja izbjeglica i žrtava rata, a kraj političkim debatama se još uvijek ne nazire.