Kako neke novine objavljuju ekskluzivne priče

Ako neke novine, internetski portal ili magazin objavi da ima ekskluzivnu priču, to znači da tu priču posjeduje samo on te da se ona u tom trenutku ne može naći u drugim medijima. Iako je ovo pravilo publikacije ekskluzivne priče, mnogi manji internetski portali često znaju prenositi vijest s drugih medija i najavljivati je kao ekskluzivnu.

Ekskluzivna priča osigurava pojedinom mediju veliku zainteresiranost publike koja napeto čeka na objavu informacija. Također, novinari kojima je ponuđen rad na ekskluzivnoj priči smatraju to privilegijom.

Budući da mediji aktivno prate jedni druge, oni prate i način na koje se vijesti pokrivaju i prezentiraju. Prema tome, objava ekskluzivne priče može biti izvrsna reklama za jedan medij, ali može imati i svoje loše strane. Posjedovanje ekskluzivne priče može iznimno ojačati organizaciju ili neku medijskuGustavo_Santaolalla_(Guadalajara)_cropped kuću, ali ako novinar odabere lošu perspektivu za prezentaciju priče ili dođe do nekih pogrešaka, loše publicirana ekskluzivna priča može imati ozbiljne i teške posljedice za čitavu medijsku kuću.

Ekskluzivna priča ima veći potencijal da zainteresira, zabrine i angažira veliki broj ljudi. Najčešće je riječ o potpuno novoj priči, ali može biti riječ i o najnovijem aspektu neke otprije poznate priče. Ako ćemo generalizirati, ovakva vrsta vijesti mora sadržavati nešto potpuno neočekivano, tajno, iznenađujuće, pa je logično da takve priče dolaze od ekskluzivnih izvora. Iz tog razloga, događaji poput presica ili prirodnih nesreća ne mogu biti ekskluzivne vijesti – svjedočilo im je previše ljudi.

Koliko god neki sadržaj bio uzbudljiv i neočekivan, ne mora značiti da će postati ekskluzivna vijest. Tako primjerice, neke vijesti tek retrospektivno mogu biti interpretirane kao ekskluzivne priče. Budući da ekskluzivne priče potječu uglavnom od tajnih izvora, one najčešće donose priču skandaloznog sadržaja. Novinarima je najčešće čast i stvar prestiža pratiti neku ekskluzivnu priču jer je riječ o vrsti novinarstva koja cijeloj medijskoj kući može donijeti ugled i prestiž.