Financijske vijesti iz Hrvatske

U Europskoj uniji je stopa zaposlenosti u 2015. godini prešla 70 posto za dobnu skupinu od 20 do 64 godine, ali Hrvatska se još uvijek nalazi na dnu ljestvice među zemljama s najnižom stopom. Stopa zaposlenosti u Europskoj uniji iznosi za 2015. godinu 70.1 posto. U usporedbi s prethodnom godinom, stopa zaposlenosti za dobnu skupinu od 20 do 64 godine se povećala u svim zemljama Europske unije pa i u Hrvatskoj. Zaposlenost je najviše porasla u Bugarskoj, Španjolskoj, Estoniji i Mađarskoj. U Hrvatskoj je stopa zasposlenosti za 2015. godinu 60.5 posto. Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj prema zadnjim izvješćima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iznosi 17,2 posto, a to znači da je u Hrvatskoj trenutno oko 260 tisuća nezaposlenih osoba.Europska je kriza zahvatila sve članice Europske unije, i svaka država na svoj način pokušava grčevito pronaći izlaz iz takve situacije. Teško se nalazi posao, a tko ga nađe pokušava ga zadržati po svaku cijenu. Novac je potreban za svakodnevan život, bilo da se radi o poslu on line, tradicionalnom poslu ili pak jednom od web stranica poput Lucky Nugget Kasino. Važno je snaći se i raditi.

Grupa od četrdeset i pet saborskih zastupnika iz stranaka na vlasti poslala je u saborsku proceduru prijedloge za promjene zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Tim promjenama bi se omogućila jednogodišnja revizija poslovanja Hrvatske narodne banka i revizija financijskih izvješća. Osim toga, ograničilo bi se trajanje funkcije guvernera i viceguvernera na maksimalno dva mandata.

Na konferenciji Ministarstva gospodarstva bilo je govora o novom sustavu javne nabave. Nacrt se očekuje tijekom idućih mjeseci, a najavljeno je da će glavni kriterij za izbor doAgriculture_in_Brazilbavljača biti financijski najpovoljniji omjer kvalitete i cijene, a ne kao dosada najniža cijena. Osim toga, novi zakon predviđa da će poduzetnici od sad gubiti manje vremena na prikupljanje dokumentacije za natječaj. Do sad su poduzetnici morali pribavljati dokumente kojima dokazuju svoju izvrsnost, a nakon uvođenja ovog zakona morat će dokazivati svoje sposobnosti tek kad budu odabrani kao najpovoljnija ponuda na natječaju. Vlada će nastojati povezati sve javne registre, a to bi trebalo omogućiti poduzetnicima da ne gube vrijeme na pribavljanje dokumentacije koje vodi javna uprava. Prema procjenama Europske unije, ovim načinom prikupljanja ponuda na natječaju država ostvaruje uštede do čak 20 posto vrijednosti nabava.