Aktualnosti o svijetu

Agencija koja je zaslužna za objavljivanje Panamskih dokumenata objavila je da će dokumenti biti dostupni javnosti od 9. svibnja ove godine. Riječ je o milijunima dokumenata koji otkrivaju svjetski skandal o poreznim prevarama. Otkriće ovih dokumenata izazvalo je brojne istrage u svijetu. Dokumenti dostupni javnosti otkrivat će informacije o zakladama i društvima koji su bili registrirani u takozvanim “poreznim oazama” svijeta.

U Kaliforniji, u središtu tvrtke Apple pronađeno je mrtvo tijelo, a identitet još uvijek nije poznat javnosti. Postoje indicije koje upućuju na to da je riječ o samoubojstvu, a iz Apple-a se još nitko nije izjasnio o nesretnom događaju.

Izbjeglička kriza koja potresa cijelu Europu i traje mjesecima se nastavlja, a jedna od zemalja koja je primila najviše izbjeglica najavila je zatvaranje granica. Austrija će uskoro zatvoriti granice s Italijom, a najavljeno je i usvajanje prijedloga zakona koji će postrožiti dobivanje azila.

Sjedinjene Američke Države upozorile su javnost u Turskoj o postojanju terorističkih prijetnji na turistička područja u zemlji. Ovo upozorenje odnosi se prije svega na američke turiste i turiste drugih nacija zato što turisti imaju na nišanu uglavnom strane posjetitelje.

U Rusiji je odgođeno lansiraimages (27)nje nosača Sojuz 2.1a zbog toga što je u sustavu došlo do automatske obustave lansiranja. Lansiranju je trebao prisustvovati i Vladimir Putin.

U Sjedinjenim Američkim Državama održani su izbori za predsjedničku nominaciju, a republikanac Donald Trump pobijedio je u pet država: Connecticut, Rhode Island, Delaware, Maryland, Pennsylvania. Iz demokratskog tabora Hillary Clinton je osvojila četiri države, a to u konačnici znači da su se oba kandidata za predsjedničku nominaciju približila utrci za predsjedničko mjesto.

U Francuskoj je za teroristička ubojstva osuđen Salah Abdeslam. Abdeslam je jedini preživjeli terorist u napadima koji su se dogodili u Parizu 13. studenog 2015. godine. Terorist je uhićen četiri mjeseca nakon napada, a optužen je za posjedovanje oružja, otmicu, posjedovanje eksploziva i ubojstva.