Aktualnosti na lokalnim jezicima

Aktualnosti i vijesti na lokalnim jezicima posebne su po tome što ih rijetko možemo čitati na nekom od svjetskih jezika. Samo zato što je vijest napisana na nekom od lokalnih jezika ne znači da je zbog toga manje važna u globalnom smislu, ali često se događa da zbog neznanja lokalnih jezika svjetski mediji ne prenose vijesti.

Vijesti na, primjerice, velškom ili hindi jeziku svakodnevno prenose lokalni portali i postoje različite internetske mreže koje dijele vijesti na ovim jezicima, ali sve dok ove vijesti nisu prevedene na jedan od svjetskih jezika male su šanse da će vijest poprimiti globalni karakter. Pri tom, najvažnije su vijesti koje se objavljuju na engleskom jeziku jer je to jezik koji ima najviše govornika u svijetu i jer se smatra univerzalnim jezikom komunikacije.

U zapadnim državama vijesti se oblikuju usporedbom informacije s raznih mreža i podataka iz različitih agencija Svecanost_podizanja_NATOve_zastave_Zagreb_60pa je logično da se koriste izvorima primarno na engleskom jeziku. Međutim, nacionalni i regionalni magazini, listovi i internetski portali prikupljaju i obrađuju vijesti objavljene i na lokalnim jezicima jer su to vijesti od velike važnosti za zajednicu.

Na primjer, politička situacija u Hrvatskoj koja svakodnevno proizvodi desetke vijesti neće uvijek dospjeti u svjetske medije. U svjetske medije dospijeva samo kad je riječ o političkim događajima i skandalima velikih razmjera. Ono što se nalazi u svjetskim medijima ne mora biti od presudnog značenja za manju zajednicu, a često se pokazuje da su lokalne vijesti puno značajnije za pojedinca od vijesti koje su vezane uz druge zemlje ili uz englesko govorno područje. Za pojedinca koji živi u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji vremenski ili prometni izvještaj imat će veći utjecaj i veće posljedice tijekom jednog dana od, primjerice, ratnih razaranja u nekoj zemlji koja je udaljena tisuće kilometara.

Poznavanje lokalnih vijesti svoje i tuđih zemalja važno je za opću kulturu pojedinca i može biti dio brojnih testova opće informiranosti.