Aktualnosti izvan udžbenika

Svi mediji bi trebali objektivni i nepristrano prenositi vijesti iz svijeta i regije. Informacije o aktualnostima koje mediji plasiraju u javnost trebaju biti provjerene i istinite, a o istinitosti i objektivnosti ovisi kredibilitet pojedinih medija. Netočne vijesti i pogrešne informacije te izvještavanje iz pogrešnog kuta mogu ugroziti rank pojedinog medija ili ga u potpunosti ugasiti.

Neki događaji spadaju u kategoriju riskantnih vijesti. Mediji koji pokrivaju aktualne događaje i krizne situacije nastoje vijest objaviti prije ostalih pa narijetko posežu za neprovjerenim informacijama ili informacije 16_obljetnica_vojnoredarstvene_operacije_Oluja_04082011_Zoran_Milanovic_38prikupljaju od nepouzdanih izvora.

Katastrofe poput potresa, poplava, ubojstava, ratova ili terorističkih napada svakodnevno se nalaze u različitim medijima, a u trenutku kad se dogode situacije s kojima se ni novinari ni publika nisu do sad imali priliku susresti govorimo o situacijama izvan udžbenika.

Takve situacije zahtijevaju brzo promišljanje stanja na terenu, brzu reakciju i novinare koji se mogu nositi s kriznim situacijama tako da istovremeno prenose točne vijesti i ispituju pouzdane izvore.

Šokantne vijesti na globalnoj razini, poput terorističkih napada u Parizu ili potresa i tsunamija u Japanu, spadaju u kategoriju aktualnosti koje su praćene na osobit način i o kojima su mediji izvještavali doslovno iz sata u sat. U tim slučajevi teško je predvidjeti logičan rasplet događaja, a zbog brojnih izvora mediji prenose nove aktualnosti prema tempu kojim ih saznaju.

Velike medijske kuće koje imaju dopisništva u brojnim svjetskim zemljama prve su na terenu i donose najnovije izvještaje s lica mjesta. Manji portali i dnevni listovi najčešće prepisuju i prenose vijesti. Zbog brze razmjene informacija koje su često ili netočne ili krivo interpretirane, u kriznim situacijama povećavaju se šanse za neobjektivno i loše informiranje javnosti.

Aktualnosti izvan udžbenika suočavaju čitatelje i publiku sa slučajnostima koje ih mogu zadesiti u svakodnevici i kojih nisu ni svjesni sve dok im se ne dogode. Također, one senzibiliziraju javnost i oblikuju javno mišljenje o problemu.