Neke od najpopularnijih hrvatskih novina

U Hrvatskoj postoji puno dnevnih listova, ali već godinama najjaču poziciju ima samo nekolicina. Iako ih se često tumači kao desno ili lijevo politički orijentirane, velika razlika u ideološkim pozicijama nije toliko uočljiva u najpopularnijim dnevnim listovima. U nastavku izdvajamo popis najpoznatijih i najčitanijih dnevnih i tjednih časopisa.

Jutarnji list

Jutarnji list je hrvatski dnevni list koji se po broju prodanih primjeraka nalazi na trećem mjestu u Hrvatskoj. Izlazi u sklopu Europapress Holdinga svakodnevno u pet izdanja koja se dijele po regijama. Prezentira se kao dnevni list socijaldemokratskog i liberalnog usmjerenja. Jutarnji list postoji od 1998. godine.

Večernji list

Večernji list su hrvatske dnevne novine koje izjutarnji_list_81594laze od 1959. godine u Zagrebu. Ovaj dnevni list ima deset hrvatskih izdanja, te jedno bosansko i jedno međunarodno. Predstavlja se kao večernji informativni i politički dnevni list.

24 sata

24 sata je dnevni list s najvećim tiražom u Hrvatskoj. Ovaj list odlikuju kratke vijesti popraćene slikama koji se prodaje po niskim cijenama. Svaki dan izlazi i besplatno popodnevno izdanje 24 sata koje se dijeli na javnim mjestima u Hrvatskoj.

Novi list

Novi list su dnevne novine koje izlaze u Rijeci, a prodaju se po cijeloj Hrvatskoj. List je pokrenut 1900. godine, a s brojnim prekidima izlazi sve do danas.

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija su dnevne novine i smatraju se godinama najtiražnijim novinama u Dalmaciji. Prvi broj je tiskan 1943. godine, a s prekidima izlaze do danas. Od 1993. godine časopis su potresale brojne afere vezane uz privatizaciju lista koji je bio prodan Miroslavu Kutli, za čijeg je mandata i opljačkan u potpunosti.

Novosti

Novosti su samostalni srpski tjednik koji izlazi u Zagrebu, a financira se iz hrvatskog državnog proračuna. Tjednik je izazvao i izaziva brojne kontroverze, a kritičari mu zamjeraju uvredljivost i ruganje.

Globus

Globus je hrvatski politički tjednik koji izlazi od 1990. godine u Zagrebu. Pokrenut je po uzoru na Observer do sad je razotkrio neke od najvećih korupcijskih i političkih afera.